• 72,075 Antrian
  • yogi

  • Katagori

  • Arsip

  • Tulisan Pinunjul

  • Random Ayat

  • Jadual Adzan

  • Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net SEO Stats powered by MyPagerank.Net
  • free counters

  • Tepak Pa Macan

  • Métakeun

Panineungan


Radio Harita

TAUN lima-puluhan. Can rame kaset harita mah, jaman Piringan Hitam  keneh. Kolot, mah nyarebutna teh  “ramohpon” (tina gramofon). Ari nu ngarora, sok dicokot singketna : PH. Nu rea sumebar teh sakanyaho kuring mah PH kaluaran Lokananta, studio rekaman milik pamarentah di Jakarta. Bisaan milih ngaran teh “Lokananta” . Alus sada alus harti, sabab eta teh ngaran gamelan Sawarga Maniloka dina lalakon wayang.

Ieu mah ceuk dongeng kolot baheula, jaman baheula mah tong boro kana PH, jelema langka nu boga dalah radio oge ukur di nu beunghar wungkul ayana teh, radio listrik nu aya mata kucingan tea geuning. Di pasisian nu can aya listrik mah, mun hayang ngadengekeun radio teh kudu daek hese beleke masang-masang sorangan, kudu paham carana, sarta kudu gede modal pangpangna mah. Pesawatna meuli ti kota, pesawat radio listrik tea, boh urut boh sekenhen (second hand; urut). Nyadakeunana ku batu batre, teuing sabaraha likur siki, dikantetkeun dina kotak kai, make kabel pakuranteng.

Nu sohor waktu harita siaran radio teh ti RRI Bandung, ti beurangna keneh sok paciweuh nguyek nyetel-nyetel batu batre. Mun geus beres, pek dicobaan disetel keur ngadengekeun engke peuting komo deui lamun maleman minggu bari caang bulan aya siaran wayang golek, bari tingcaleuhak di buruan.  Waasna, moal aya!. Keur sohorna Upit Sarimanah jeung Titim Patimah. Upit lagu Sakadang Kuya, ari Titim Cahaya Sumirat. Penomenal pisan eta Upit Jeung Titim waktu harita. Munasabah eta sinden nu dua, ayeuna jadi legenda.

Nincak taun genep-puluhan, muncul radio transistor. Nu bisa ukur ku batu batre opat siki. Lantaran nu pangheulana marawa radio kitu teh tentara nu tas tarugas ti Kongo (Zaire, ayeuna mah), nelah weh “Radio Kongo”. Lain heureuy, jadi pisan dangdanan harita mah nu leumpang bari ngajingjing radio disadakeun teh. Pada mihebat sapaparat jalan, Teu karumed puguh ge jelema harita mah. Sora radio ge diopenbar reungeukeuneun batur. Teu kadakas-kedekes sorangan kawas ku wokmen jaman ayeuna.

Harita mah sawah ge sok jadi haneuteun. Nu patinggalecruk macul dipirig ku Entog Mulang ti ‘Si Geureuleung’. Ngagembrung we dina galeng atawa di saung. Di sebut Si Geureuleung teh da enya atuh mani ngageureuleung ngalagukeun “Entog Mulang” lebah rumpaka kajeun balik ngaligincing, kajeun mulang da ngalongkeeeeeeewang! Tah lebah ngunikeun engang ke sok dedengeeun ku geureuleungna teh. Terus dina engang heu palebah, “….anteurkeun ka nagarana, nagara anu baheueueueula…! cenah. Mecak reregean sorana teh, sada nu ngawih bari nirisan.

Beuki lila beuki anjrah radio Kongo teh. Tungtungna mah prah weh. Buatan dalam negri ge geus aya. Nu merek Cawang nu kuring nyaho mah. Laun-laun sesebutan radio Kongo teh ngiles. Ganti ku ‘radio transistor’. ……nyambung keneh, hapunten teu acan rengse….sanes waktos.   

 

   

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: