• 72,011 Antrian
  • yogi

  • Katagori

  • Arsip

  • Tulisan Pinunjul

  • Random Ayat

  • Jadual Adzan

  • Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net SEO Stats powered by MyPagerank.Net
  • free counters

  • Tepak Pa Macan

  • Métakeun

Kaulinan Barudak


Kaulinan Barudak. Ka mana kreativitas éta, kiwari? Salah sahiji tayangan pariwara di télévisi kawas ngingetkeun deui yén barudak Indonésia sabenerna pinuh ku kreativitas. Dina tayangan éta, si budak kainspirasi pikeun nyieun mobil-mobilan ti kardus kalayan kikiping tina kaleng urut  susu. Alatan rangsangan éta, sabot ningkat dewasa, si budak dicaritakeun jadi saurang ahli tukang nyieun mobil sport. Tiheula, Barudak Indonésia utamana maranéhanana ti golongan ékonomi panengahan ka handap bisa nyulap naon waé jadi kaulinan anu ku maranéhanana dipikahayang. Salambar styrofoam atawa papan, contona, bisa dijieun nyarupaan pesawat terbang.  Conto séjén, potongan-potongan beubeulahan awi ditalian karét geulang nu mangrupa sagi tilu. Bagean tengahna di béré alas tripleks. Pikeun ngalengkepanana, sendal jepit urut anu saterusna dipotong ngawangun bunderan pikeun jadi kikiping sarta awi panjang dijadikeun iteuk keur nyunyurung. Sim salabim! jadi wé momobilan.

Kreativitas budak jaman baheula saényana dimimitian ti kaayaan anu sarwa kawates. Kaulinan modern kawas momobilan remote control (RC) atawa Tamiya masih pohara kawates sarta ngan bisa dipibanda ku barudak ti golongan luhur. Samentara pikeun maranéhanana anu asalna ti golongan pertengahan ka handap, kreativitas nyaéta modal utama pikeun ngabogaan kaulinan. Tapi dibalik sakabéh éta, kaulinan budak hasil kreativitas éta ngabogaan loba kaleuwihan dibandingkeun jeung kaulinan modern. Cacak dianggap kotor sarta tinggaleun jaman, kaulinan anu maranéhanana dijieun sorangan tina awi, kaleng urut, kardus urut, sarta sajabana leuwih ngarangsang kreativitas sarta kecerdasan.

Kaulinan modern sabenerna loba ogé anu bisa ngarangsang kecerdasan sarta kreativitas motorik saurang anak. Tapi, kaulinan rahayat tetep ngabogaan kaleuwihan dina hal kecerdasan empati sarta émosional. Kaulinan modern ngan sanggup ngarangsang kreativitas sacara motorik anu boga sipat wujud . “Kaulinan modern bisa ngarangsang perkembangan awak, kecerdasan, sarta kreativitas. Kaulinan rahayat henteu ngan nepi ka didinya, sabab bisa ogé ngarangsang kasaimbangan otak méré pamahaman ka alam, lingkungan sosial, sarta Sang Panyipta.

contona, saurang budak nyieun kaulinan sorangan tina batok kalapa. Sacara langsung,  éta budak baris mikawanoh batok sarta tangkal kelapa. Dina pamustunganana, manéhna baris weruh/apal ngeunaan alam di mana batok kalapa éta kaagungan Sang Panyiptana sakumna alam. Kitu ogé paneunggeul batok éta awi atawa kai, manéhna weruh ngeunaan kai atawa awi. Barudak ayeuna meureun aya anu henteu weruh batok kalapa éta kawas naon sarta ti mana asalna alatan maranéhanana tacan nempo sacara langsung.

Conto séjén, waktu budak nyaho yén kaleng urut éta runtah sarta manéhna ngokolakeunana jadi kaulinan, jelas numuwuhkeun kapadulian manéhna ka lingkungan. “Batan jadi runtah sarta ngotoran alam leuwih alus didayagunakeun jadi  hiji hal anu méré mangpaat.

tinggali di Permainan Zaman Dulu Hilangkan Stres

 

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: