• 72,075 Antrian
  • yogi

  • Katagori

  • Arsip

  • Tulisan Pinunjul

  • Random Ayat

  • Jadual Adzan

  • Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net SEO Stats powered by MyPagerank.Net
  • free counters

  • Tepak Pa Macan

  • Métakeun

S é m a h


Drs.RukmanaGampang-gampang hésé

Pangabdian hiji jalma teu kawates faktor umur. Salila hayat masih dikandung awak, naon ogé dipigawé asalkeun méré mangpaat pikeun batur. Kawas halna Drs. Rukmana (71), sanajan geus henteu ngora deui, manéhna tetep aktip minangka guru basa sunda di SMA PGRI 3 Purwakarta.

Rukmana geus ngabdi saprak sakola éta diwangun warsih 1977. Waktu éta, manéhna ngajar ageman, luyu kalayan kasang tukang atikanana di jurusan PAI. Saméméh ngajar di SMA PGRI 3, karier guruna dimimitian saprak jadi pengajar di SDN di jalan Taman Pahlawan, Purwakarta, dina warsih 1961.

Sawatara warsih saterusna, pindah ka SDN Cipaisan. Dina warsih 1968, pindah ngajar ka SMEP anu ayeuna jadi SMPN 7 Purwakarta. “Kakara sanggeus éta, dina warsih 1977, kuring pindah ngajar ka SMA PGRI 3, ” cenahna. Dina warsih 1998, Rukmana megatkeun pangsiun dini jadi guru PNS. “Enya alatan salah persepsi, kuring saterusna nyokot pangsiun ngora, ceukna.
Sanggeus dina warsih 2005 pamaréntah ngaluarkeun kawijakan pikeun ngasupkeun muatan lokal dina kurikulum sakola, saprak waktu éta Rukmana pindah jadi guru basa sunda. Tapi tétéla  jadi guru basa sunda éta gampang-gampang hésé.

Sumawona dina mimiti ngajar, para siswa humandeuar yén diajar basa sunda éta laér leuwih hésé dibandingkeun jeung basa séjénna. “Mangkana, kuring mindeng heureuy ka murid kuring, lamun geus bisa basa sunda, diajar basa inggris baris jadi gampang, alatan geus diajar tiheula basa anu hésé,” cenah bari kéom.
Di panon Rukmana, basa sarta budaya sunda mangrupa warisan karuhun anu kudu dilestarikeun. Pasalna, ayeuna ieu loba jelema anu ngaku urang Sunda, tapi dina sapopoena, sok ngagunakeun basa indonésia. “Lamun lain urang-urang anu ngamumule basa Sunda, Saha deui? Mangsa engké jelema bule anu sanggup ngobrol dina basa Sunda dina sapopoena.” ceukna. (Taufik Ilyas/”PR”)***

 

A.SumarnaAnang Sumarna
Kenangan Sajarah

Salah sawios  inohong pariwisata Anang Sumarna (73), urut kakanwil pariwisata munggaran di Jawa Barat anu ogé urut Kadis Pariwisata Jawa Barat dina mangsa Gubernur H. Aang Kunaefi. Kajadian kasebut henteu ngan kudu dipikanyaho ku golongan parawisata, tapi ogé pamaréntah sarta masarakat. Tapi, kajadian sajarah dina warsih 1978 di Amérika Sarikat éta, kawas henteu deui dipalire.

Lamun nempo ka tukang, nurutkeun Anang, dina dunya pariwisata sarta budaya, Indonésia anu diwakilan Jawa Barat geus nempatkeun posisi pangluhurna di dunya, dina ajang Travel Age West, salah sahiji event budaya sarta pariwisata di San Fransisco, Amérika Sarikat. Kagiatan kasebut, dituturkeun tilu puluh nagara. “Wayah éta, kuring sorangan diutus pamaréntah puseur pikeun mamérkeun karajinan kai sarta awi, anyaman, ukiran wayang golek, lukisan, poto, buku-buku sarta folder ngeunaan Indonésia, hususna Jawa Barat. Tétéla, pameran éta loba ngarebut hate masarakat dunya sarta komo nampa jawara kahiji di Travel Age West kasebut. Ieu momen rongkah dina event dunya anu henteu deui lumangsung nepi ka kiwari,” ceuk Anang reueus..

Anang nyieun pameran sapuluh nagara anu dilaksanakeun di imahna “Galery 16” saprak 2008 minangka retrospeksi pariwisata dunya. “Saprak waktu éta, kuring dipercaya pamaréntah puseur jadi kakanwil parawisata munggaran di Jawa Barat. Tapi ironisna dina waktu éta, saeunggeus kuring ti Amérika Sarikat kalayan mawa kado jawara kahiji, sama sakali euweuh nu ngabagéakeun. Ngan supir anu ngabagéakeun kuring, béda jeung olah ragawan,” kedalna. (Diro Art/”PR”)***

Manajemén Sunda
Agusdien Fariedh

DI mana bumi dipijak, disitu langit dijungjung. Filosofi éta pisan anu ogé dicekel Kepala Perum Bulog Divisi Regional Jawa Barat, H. Agusdien Fariedh (52) dina ngajalankeun rutinitas gawéna sapopoé. Kaberhasilan Bulog Divre Jabar anu bisa ngaleuwihan prognosis mimiti serapan béas warsih ieu saloba 500.000 ton, komo ampir ngaleuwihan prognosis kadua saloba 600.000 ton, nurutkeun manéhna, nyaéta minangka bukti kumaha nerapkeun filosofi sarta budaya Sunda dina ngajalankeun program gawé Bulog.

“Budaya anu kuat ti masarakat Sunda, pohara nginspirasi pikeun dilarapkeun dina wangun modél manajemén pausahaan. Mangkana, kami di Bulog Jabar nerapkeun manajemén kalayan filosofi Sunda. Bisa ogé disebut modél manajemén Sunda,” kecap lalaki kalahiran Kadiri kasebut.

Nurutkeun Fariedh, budaya Sunda loba mengatur hal-hal penting ngait prinsip-prinsip utama kahirupan. Hal éta ogé leuwih gampang dipahaman liwat paribasa Sunda. “Silih asah silih asuh menunjukan kumaha urang minangka manusa kudu silih mantuan sarta tolong-menolong dina sasama. Saterusna paribasa manuk hiber ku jangjangna, jalma hirup ku akalna, menunjukan interaksi manusa sarta alam, di mana manusa kudu kalayan uteukna ngamangpaatkeun alam sebaik-baiknya. Anu katilu, mulih kajati mulang ka asal menunjukan kepasrahan manusa ka Sang Panyipta sarta Nu boga alam semesta,”

Kitu concern-nya dina nerapkeun budaya Sunda di Bulog Jabar, Agusdien komo nyieun baliho kulawarga badag pagawé Bulog Jabar jeung tulisan, “Bengkung Ngariung Bongkok Ngaronyok.” Hartina, ngajarkeun urang pikeun sok rukun sarta babarengan, boh dina hésé boh gumbira, “ kedalna. (Krishna Ahadiyat/”PR”).

 

%d bloggers like this: