• 72,011 Antrian
  • yogi

  • Katagori

  • Arsip

  • Tulisan Pinunjul

  • Random Ayat

  • Jadual Adzan

  • Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net SEO Stats powered by MyPagerank.Net
  • free counters

  • Tepak Pa Macan

  • Métakeun

Diskusi Mentalitas Elit Sunda;


Diskusi Mentalitas Elit Sunda; Nyarunda Kudu Aya Jasa

Poe Salasa Tanggal 18 Agustus sawatara waktu kaliwat, Pusat Kabudayaan Sunda Fakultas Sastra Unpad gawe bareng jeung Forum Studi Budaya Dangiang, geus ngayakeun Diskusi “Mentalitas Nyarunda Elit Sunda” di Gedong Kompas Jabar Jl. Riau 46 Bandung, kalayan pangjejerna H. Usep Romli HM.

Nurutkeun Usep Romli anu disebut “Nyarunda” teh bisa diproyeksikeun ka anu ngamen kasenian saumpamana baheula mah Topeng Banjet atawana Longser. Tah kapanan dina sacanna der manggung teh aya proses latihan, di make up jeung dangdan nepi ka ngahibur na ka anu lalajo, sabenerna lain di Sunda wae tapi di sakuliah dunya ge aya. Saumpamana nalika di Belgia Haji Usep teu rugi mere duit 3 Franc ka anu ngamen da luyu jeung kualitas ngahibur jeung ajen estetisna, tapi cenah lamun mere duit ka budak anu ngamen ku tutup botol bari jeung sorana sakacamplengna mah lebar jeung teu ngadidik.

Jadi jelas dina konteks kahirupan modern ge Nyarunda teh aya di unggal nagara ge, tapi saratna kudu aya jasana heula. Kitu deui lamun urang ngasongkeun “Pi-Mentrieun” lamun kualitasna hade jeung kompeten mah teu nanaon. Tapi lamun ngasongkeun nu lian-lian kapanan meureun anu “dipinangsarayana” (Presiden) ge bakal kerung, tapi sejen deui saupamana lamun anu diajukeunana saperti Otto Iskandardinata, Iwa Koesoemah Soemantri, Ir. H. Juanda atawa Mochtar Kusumah Atmaja. Kapanan para inohong sakelas eta mah ulah boro presiden urang, Sekjen PBB jeung Tokoh-tokoh dunya ge arapaleun.

Jadi ceuk Haji Usep pakaitna jeung “kasus Homan” anu ngogan polemik. Nya urang ecagkeun repeh rapihkeun keun wae pikeun jadi panggeuing jeung ngaji diri jeung kudu diaku salah, laju urang neangan cara-cara anu hade, ku lembaga anu aya payung hukumna, da lamun aya wadah polotikna mah kapanan satiap aspirasi politik tanwande bisa ngahontal kakawasaan. Tapi keun wae cenah anu enggeus mah enggeus da geus kagok baseuh, mugia diakomodasi ku presiden. “Anu utama, kiwari mah urang Sunda kudu harade gawe, kudu bisa “mengglobal” (aktif gawe rancage dina sagala widang) tanpa nyualkeun jabatan”. Kitu saurna. Rawuh dina diskusi harita, Hj. Nina Lubis, Karno Kartadibrata, Yus Wiradiredja, Cecep Burdansyah, Asep Solehudin jeung para mahasiswa ti pascasarjana Unpad.*** (ASEP GP)

 

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: