• 72,075 Antrian
  • yogi

  • Katagori

  • Arsip

  • Tulisan Pinunjul

  • Random Ayat

  • Jadual Adzan

  • Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net SEO Stats powered by MyPagerank.Net
  • free counters

  • Tepak Pa Macan

  • Métakeun

Masjid Agung Manonjaya


Kubahna tina taneuh liat kaceluk angker/geueuman.
Kawas taun-taun saméméhna, salila sasih Ramadan, Masjid Agung Manonjaya di Kec. Manonjaya. Kab. Tasikmalaya anu umurna ratusan taun, sok diramekeun ku sajumlah kagiatan kaagamaan dina pembinaan akhlak masarakat di sakurilingna. Kagiatan rutin anu dilaksanakeun, sajaba solat berjamaah sarta tarawéh, ogé teu tinggaleun tadarusan sarta kuliah subuh. Masjid anu diwangun taun 1873 ieu salila bulan puasa mindeng dijadikeun tempat istirahat/leleson.

Loba anu leleson saréngsé solat, utamana solat lohor, sabab masjid anu geus asup kana cagar budaya éta dipikawanoh kalayan wangunanana anu kabuka, tiis karasana sawatara hawa diluar keur panas. Nu leleson lolobana para padagang ti Dayeuh Tasikmalaya, Ciamis, sarta Banjar. Maranéhanana transit di masjid sanggeus solat. Biasana bari nyarandé dina tihang-tihang  wangunan masjid atawa sasarean/gogolehéan saukur ngalémpéngkeun awak bari ngarasakeun hiliwirna angin. Tapi aya ogé anu maca Alqur’an (ngaji).

Tapi bisa jadi ngan saeutik nu datang ka Masjid Agung Manonjaya ayeuna anu nyaho/apal  sajarah masjid éta. Malahan aya anu ngomong salah sahiji kubah anu aya di masjid ieu kaceluk kalayan kaangkeranana. Cénah mah dina hiji mangsa aya anu mecakan némbak  manuk anu eunteup dina kubah. Tapi lain manuk anu murag, kalahka nu némbakna anu kapidara. Komo geus lila medar carita yén kubah kasebut kungsi dipindahkan ka Masjid Agung Tasikmalaya, tapi dina poé saterusna cungkup kasebut geus aya deui di menara Masjid Manonjaya.MM 

Abdul Rojak (55), Imam Besar Masjid Manonjaya nyaritakeun, sajaba dipaké minangka tempat ibadah, sataun sakali masjid éta sok dipaké tempat pikeun ajang reuni Warga Manonjaya anu nganjrék di luar kota, biasana waktu Idulfitri. “Waktu reuni warga asal Manonjaya anu nganjrék di luar kota, masjid ieu sok pinuh. Sajaba silaturahmi, maranéhanana ogé silih tukér pikiran,”
Taun ieu Pemkab Tasikmalaya béjana baris méré bantuan pikeun ngoméan masjid, anu diharepkeun henteu ngarobah konsép wangunan asli. (h.hengki heman/”GM”)

%d bloggers like this: