• 72,011 Antrian
  • yogi

  • Katagori

  • Arsip

  • Tulisan Pinunjul

  • Random Ayat

  • Jadual Adzan

  • Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net SEO Stats powered by MyPagerank.Net
  • free counters

  • Tepak Pa Macan

  • Métakeun

Tradisi


Munggah & Nganteuran

rantangKabiasaan anu dilakasanakeun masarakat dina mapag  sasih shaum, diantarana di golongan jelema  Sunda masih keneh aya  kabiasaan anu dipikawanoh nyaeta munggah jeung nganteuran.  Munggah mangrupa aktivitas masarakat sarta  kabiasaan mangsa katukang.  Tradisi anu has mapag ibadah shaum dina ritual kaagamaan. Dina kabiasaan munggah, diantarana  ziarah ka astana/makam kolot atawa jelema anu dipikakolot. Di wewengkon Parahiangan tradisi kasebut disebut Nyekar,  atawa nadran di wewengkon Cirebon.
Tradisi nyekar atawa nadran mangrupa pangwujudan cara pikeun ngahormat ka jelema anu geus maot sarta ngalanggengkeun hubungan batiniah antara jelema anu masih hirup kalayan roh atawa jiwa jelema anu geus maot. Jigana, tradisi nyekar ieu henteu waé lumaku di golongan urang Sunda, pikeun urang Jawa tradisi ieu geus lila maranéhanana wanoh, kawas kabiasaan ngadatangan astana/makam jelema suci, karuhun, sarta astana/makam para raja Jawa. Dina tradisi nyekar, astana/makam para wali mangrupa tempat anu penting pikeun ziarah minangka tempat anu dikaramatkeun. Loba jelema ti wewengkon di Jawa sarta luar Jawa contona, nyekar ka astana/makam Sunan Gunung Jati di Cirebon.

Kabiasaan séjén anu dipigawé urang Sunda nyanghareupan ibadah saum nyaéta beberesih, nyaéta beberesih diri anu dipigawé sajaba ngabersihkeun imah, halaman, jeung sajabana. Bebersih diri anu lumaku pikeun kabéh anggota kulawarga, nyaéta mandi, kaasup ngabersihkeun buuk , ceuk urang Sunda mah diangir.

Kabiasaan séjén anu lumrah dipigawé di golongan jelema sunda di Jawa Barat nyaéta tradisi rantangan, nyaéta silih kirim kadaharan kalayan ngagunakeun rantang. Rantang biasana dieusi sangu bodas kalayan sagala rupa rencang sangu. Kabiasaan silih kirim antara tatangga,  baraya anu ancik padeukeut. Di wewengkon Sumedang biasana disebut Silih Mawakeun, atawa bisa ogé disebut nganteuran. Biasana nganteuran dipigawé ku baraya anu ngora ka baraya anu leuwih kolot.

Di wewengkon Ciamis, Garut jeung Tasikmalaya aya kabiasaan “ngabedahkeun balong”, kabiasaan anu dipigawé sataun sakali dina mapag  ibadah saum. Di wewengkon Bandung, nganteuran antara tatangga sarta antara dulur sakampung, biasana mangrupa sangu uduk anu dipurulukan kalayan irisan goréng endog dadar sarta goréng bawang. Di wewengkon Sukabumi nganteuran mangrupa sangu bodas kalayan sambel goréng kentang sarta ati sarta ase nyaéta asakan bihun kalayan irisan cabé héjo. Di golongan kulawarga anu mampuh/beunghar nganteuran kalayan dengeun sanguna  anu leuwih mewah, antara lain mangrupa semur hayam atawa goréng hayam atawa pais hayam atawa daging rendang.

Tradisi munggah sarta nganteuran anu umum dipigawé di golongan jelema sunda, mangrupa tradisi ritual kaagamaan dina tradisi anu mibanda sipat islami.  Saprak mimiti asupna pangaruh ageman Islam di wewengkon nusantara dina mangsa katukang, di mana dialog Islam sarta budaya satempat masih terus lumangsung nepi ka ayeuna. Sagala rupa tradisi satempat éta saéstuna mangrupa ciri kesalehan sarta jati diri anu dina palaksanaanana tétéla sanggup ngaberdayakeun manusa pikeun nganjalin silaturahmi sarta negeskeun dirina minangka umat Isalm.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: