• 72,011 Antrian
  • yogi

  • Katagori

  • Arsip

  • Tulisan Pinunjul

  • Random Ayat

  • Jadual Adzan

  • Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net SEO Stats powered by MyPagerank.Net
  • free counters

  • Tepak Pa Macan

  • Métakeun

Padumuk Jabar 50 Juta


Padumuk Jabar 50 Juta

Kumaha Ngungkulanana ?

Tatar Jawa Barat pangjugjugan. Nu ti mana nu ti mendi daratang ka Tatar Sunda. Nilik kana kamekaran padumukna, Jabar mingkin padet. Dina dangka 12 taun deui (2021), Tatar Jabar bakal ngahontal 50 juta jiwa. Naon balukarna ? Kumaha ngungkulanana ?

Bandung heurin ku tangtung geus lila ngabukti. Malah, lain ukur heurin cicing, tapi heurin ‘usik’ deuih. Padumukna beuki padet! Nilik kana data Badan Pusat Statistik (BPS) jeung Badan Perencanaan Pembangunan Nasional (Bappenas), dina taun 2000, Jawa Barat teh 35.724.000 jiwa.  Ari dina taun 2021, pangeusina bakal ngahontal 50.181.400 urang.

Upama dibanding-banding jeung taun samemehna, undakna jumlah warga Jawa Barat teh kacida lobana. Upama dina taun 1960, padumukna 15 juta jiwa, dibandingkeun jeung legana tatar Jawa Barat nu 34.816 Km2, rata-rata pangeusi Tatar Sunda dina sakilo meter teh 431 urang. Tapi, upama geus 50 juta jiwa, rata-ratana 1.436 urang saban sakilo meter!

Tambahna jumlah padumuk. Lain ukur lantaran loba nu ngajuru, tapi oge katambahan ku semah. Ti luar Jabar loba nu datang ka tatar Sunda kalayan rupa-rupa tujuan. Ngadon sakola, kuli, jeung sajabana. Sawareh nyemah saheulaanan, sawareh bubuara bumetah jadi warga tatar Sunda. 

Lobana penduduk, loba rambat kamalena. Butuh sandang, butuh pangan, butuh padumukan. Padahal, lahan tatanen ge mingkin dieu mingkin ngurangan, lantaran loba nu salin rupa jadi tempat-tempat padumukan. Nu ngaligeuh bakal leuwih loba. Balukarna, mucunghul rupa-rupa pasualan sosial!. 

Sumber : Mangle No. 2234

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: