• 72,075 Antrian
  • yogi

  • Katagori

  • Arsip

  • Tulisan Pinunjul

  • Random Ayat

  • Jadual Adzan

  • Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net SEO Stats powered by MyPagerank.Net
  • free counters

  • Tepak Pa Macan

  • Métakeun

Palias…Rasa Kaadilan ?


Ajegna hukum di republik ieu bener-bener meunang sorotan. Pasualan utama nyaéta mecenghulna rasa kaadilan yén pedang hukum telenges sarta codekah pikeun masarakat leutik, miskin, tapi lemah lamun paamprok jeung jelema nu jegud, sumawona kakawasaan. Saurang nini-nini kudu meunangkeun hukuman panjara 45 poé ngan alatan kabuktian maok 3 siki kakao. Séjén deui jeung saurang anu pakasabanna minangka patani kudu depa di panjara ngan alatan nyokot hiji buah semangka, akhir-akhir ieu keur rame masalah Prita Mulyasari.

Tapi, saurang Anggodo anu geus kanyahoan kuat ngalakonan usaha nyuap ka sajumlah oknum pangadeg hukum, masih leupas. Tacan deui saurang oknum Jaksa anu kabuktian sacara sah ngalakonan jual beuli ekstasi anu jentre mangrupa barang buktina, nyatana ngan dihukum sa taun panjara. Padahal, di waktu anu sarua aya saurang supir anu kanyahoan nunda sasiki ekstasi  hukumanna 4 taun panjara.

Di tempat séjén, lumangsung padurageng sasama aparat pangadeg hukum. Tacan deui potret sarta kalakuan ti oknum-oknum pangadeg hukum anu geus mintonkeun arogansi dina ngajalankeun kawewenangan anu dipibogana, aparat pangadeg hukum malahan némbongkeun otoritasna ku cara anu garihal sarta henteu fair.

Fakta séjén némbongkeun, institusi pangadeg hukum anu sakuduna silih rojong, nyatana malahan némbongkeun persaingan henteu cageur/sehat/walagri. Lembaga anu sakuduna silih nguatkeun, sabab pada-pada ngabogaan fungsi minangka pilar hukum, tapi dina kanyataanana malahan silih ngalemahkeun. Rahayat ogé jadi bingung. Sarta rasa kaadilan rahayat dirugikeun.
Kaayaan kawas ieu henteu diingkeun terus lumangsung. Sabab henteu waé ngadatangkeun pasualan nu teu sedep dina wengkuan pangadeg hukum urang anu ngajurus kana ka teupercayaan rahayat, tapi malahan baris nyisikeun nurani babarengan. Sarta lamun kadar kapercayaan rahayat geus aya di titik nadir panghandapna, lain mustahil pola hukum barbar baris lumangsung. Rahayat baris némbongkeun kakeuheul sarta ka teupercayaanna kalayan rupa-rupa cara, kaasup ku cara demonstrasi sarta pangadilan jalanan.

Bangsa ieu merlukeun hadirna jalma-jalma anu ngabogaan komitmen pinuh pikeun ngawangun sarta ngadegkeun supremasi hukum éta sorangan. Lamun aya aparat anu codeka, tangtu tindakan sawajarna pantes ditimpakeun pikeun manéhna. Kakaitan jeung éta, reformasi atawa pembaharuan institusi jadi keharusan, kaasup jeung ngabenerkeun sistem hukum sarta personal anu mumpuni pikeun ngadalikeunana.

Kumaha ogé kapercayaan ti rahayat mangrupa hal penting anu kudu dihontal. Lamun kapercayaan éta geus luntur, mangka kudu aya léngkah sarius pikeun nungkulanana. Maranéhanana anu dibéré kapercayaan pikeun nyekel tanggungjawab éta, hadéna némbongkeun respon positifna. Nagara ieu baris hésé maju, lamun penegakan supremasi hukum dipigawé satengah haté. Rahayat ulah diingkeun dina kaayaan kateupastian. (*)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: